972-58-669-8625

אנחנו מאמינים

אנחנו מאמינים

כתב: ניר נוימן

_____________________________

EHS-CYBER הוקמה מתוך האמונה וההבנה העמוקה שיש הצלחות – ויש הצלחות בטוחות. הצלחה אמיתית היא הצלחה בטוחה. 

אנחנו פועלים מתוך תשוקה לעשייה, הכרות ארוכת שנים עם מגוון אתגרי הבטחון והבטיחות והבנה של התהליך בו יוצרים תרבות וערך ארגוני להעצמת העובדים כמובילי התחום, באופן שבו ייקחו אחריות על עצמם וכבסיס להשגת הצלחות בטוחות ושיפור מתמיד. 

להלן 10 העקרונות שגיבשנו מתוך העשייה והתובנות שאספנו לאורך השנים, עמם אנחנו מובילים הצלחות בטוחות:

עיקרון 1 – מיגור הווטו

מקצועות הבטיחות והביטחון טומנים בחובם כוח רב לעצור פעילויות, למנוע יצירתיות ולמגר חדשנות. אלא שמטרתם דווקא הפוכה – לעזור באופן יצירתי וחדשני, כך שלא נממש את זכות הווטו. יחד עם זאת, יש להיעזר בעיקרון 'הזהירות המונעת' שקובע שאם יש בפעולה סיכוי סביר לנזק חמור או בלתי הפיך לאנשים, למערכות או לסביבה – יש להימנע מהפעולה ולפעול למזעור הנזק.

עיקרון 2 – ההרעשה הארטילרית

שינויים בביטחון ובבטיחות ובניית תרבות ארגונית תומכת מחייבים מנהיגות בכל הדרגים והתייחסות לעולמות תוכן אלו כנכס אסטרטגי לארגון. 

עיקרון 3 – הגורם האנושי כפתרון

פערים התנהגותיים אחראים למירב אירועי הבטיחות והביטחון. הגורם האנושי אחראי ל– 100% מעורבות ולא בהכרח ל – 100% אשמה. עלינו להתמקד בגורם האנושי בלמידה, הדרכה, מדידה, מתן משוב והערכה. כל אלו הנם המפתח למצוינות! 

עיקרון 4 – פרספציה

חייבים לבחון כל הזמן מה עלול להשתבש כי ברור שמשהו ישתבש. אירועי הבטיחות והביטחון שפוגעים בנו אל מול אלו שמדאיגים אותנו, ברוב המקרים הנם שונים לחלוטין. בפועל, תרחישי האימה וחוסר הידיעה הם לרוב זללני המשאבים הגדולים ביותר, ולא בהכרח אלו שמסבים לנו את אירועי הבטיחות והביטחון התדירים והכואבים.

עיקרון 5 – ע"ש אלכס פרגסון

לדברי המאמן האגדי של קבוצת הכדורגל מנצ'סטר יונייטד, "בהתקפה מנצחים משחקים ובהגנה לוקחים אליפויות". אבטחת המידע, ההגנה בסייבר, הבטיחות, הגהות וההגנה על הסביבה חייבות להיות משולבות בכל הפעילויות. מסמר או סדק קטן בבטיחות או בחומת הביטחון עשויים להוביל לנזק משמעותי, אובדן יכולת תשתיתית, אובדן מידע רגיש, נזק כלכלי, פגיעה בפרטיות והחמור מכל, סיכון חיי אדם. 

על מנת להשיג הצלחות בטוחות, יש להשקיע בתכנון, כדברי אברהם לינקולן: "לו היו לי 8 שעות לכריתת עץ, הייתי מקדיש 6 שעות להשחיז את הגרזן". כלומר, תכנון פרויקט, תוך התייחסות קפדנית להיבטי הבטיחות והביטחון, מגדילים את הסיכוי לקחת אליפויות בבטחה!

עיקרון 6 – שרי אלפים

פתגם אנגלי אומר "תן לאדם דג ותספק לו מענה ליום אחד, למד אותו לדוג ותאפשר לו להיות שבע כל חייו". האחריות לתחומי הבטחון והבטיחות בראש ובראשונה נמצאת על כתפי המנהלים ומשם, עד ראשון העובדים. 

עיקרון 'שרי אלפים' מתבסס על ערכי השיתוף, כפי שהוזכר בספר שמות: "ויבחר משה אנשי חייל מכל ישראל וייתן אותם ראשים על העם: שרי אלפים, שרי מאות, שרי חמישים ושרי עשרות". רק בדרך זו נתרבת את הבטיחות והביטחון בארגון – ועדות, פורומים, שיתופי פעולה ובעלי עניין ותפקיד המסייעים בהרחבת והעמקת השיח בתחומים אלו ומייצרים שגרה בטוחה.

עיקרון 7 – האומץ לדעת

תחומים מאתגרים אלו מחייבים לשתף פעולה, להתייעץ, לשאול שאלות פתוחות, ללמוד להקשיב בחכמה, בבינה ובדעת. אנו כיום בעולם של 'מבין בין מבינים' בו השלם הבטיחותי והביטחוני הנו גדול משמעותית מסך חלקיו, והאתגרים הפכו למורכבים וסבוכים. האומץ לשלב כוחות בידע, יסייע בהרכבת תמונה בטוחה ובמתן מענה מקצועי ורלוונטי מול הסיכונים הפוטנציאליים.

עיקרון 8 – ההתמדה והניצחון

תחומי הביטחון והבטיחות מחייבים לעיתים חשיבה שונה, נגד הזרם, היצמדות ליושרה המקצועית ובעת הצורך, הרמת דגלים אדומים. עולם הבטיחות והביטחון משול לריצת מרתון המחייבת התמדה ונחישות כדי להשיג משמעת, ערכים, דוגמה אישית ובניית תרבות ארגונית.

עיקרון 9 – הטעויות וחכמת המעשה

שלמה המלך אמר "כי אדם אין צדיק בארץ באשר יעשה טוב ולא יחטא". ניסיון החיים והרזומה של כולנו מושתת על הצלחות וכישלונות. חשוב מאוד לגבש מכל אירוע בטיחותי תובנות וליישם לקחים כחלק בלתי נפרד מהעשייה היום יומית שלנו. 

עיקרון 10 – הגלים

על אף הגלים בים, אפשר ללמוד לשחות במים פתוחים. סיכוני הבטיחות ואיומי הביטחון והסייבר מלווים אותנו במגוון הפעילויות ואנו צריכים לראות אותם גם כאשר אנו לא רוצים לראות אותם. עלינו לספק לעובדים כלים לזהות סיכונים במטרה להביאם לרמה הקבילה.

נשמח לעמוד לרשותכם בהטמעת עקרונות אלו כבסיס ליצירת תרבות ארגונית תומכת וכיעד לצמצום הסיכונים הפוטנציאליים ויצירת שגרה בטוחה.

תפריט נגישות